Historiek Aquapolis

Burcht aan het water

Het gebouw zelf heeft een lange voorgeschiedenis. Het was een van de eerste ontwikkelingen langsheen het Albertkanaal, en gelegen naast de voormalige bloemmolens van Nv Metropole (de straatbenaming is hier niet vreemd aan), waar nu de firma De Boer dakbedekkingen, en de van ver zichtbare "Bosto"-toren is gevestigd.

In het gebouw was oorspronkelijk de erwten-, granen- en peulenfabriek van de familie Van De Heuvel gevestigd. Later kwam hierin de Houthandel van Albert Hofkens. Na aankoop van het gebouw van de familie Hofkens werd de renovatie aangevat, en kreeg het complex de naam "Aquapolis" (burcht aan het water).

De aanwezigheid van het Albertkanaal was steeds essentieel voor de historische gebruikers van het gebouw. De uiterst rechtse hal is bijvoorbeeld over de volledige oppervlakte voorzien van een soort "mono-rail" constructie, die destijds helemaal doorliep tot aan de kade, en waarlangs de goederen van- en naar de aangemeerde schepen werden getransporteerd.

Oorspronkelijke gebouwen van Nv Metropole, palend aan Aquapolis. Zicht op een deel van de authentieke "mono-rail", getuige van de historische binding met het Albertkanaal.